Allergibloggen

Allergibloggen

Om bloggen

Här vill vi dela med oss av våra erfarenheter, både som förälder om hur det är att få ett barn som är mycket allergiskt och även hur man upplever saker som liten och hur det kan bli när man bli vuxen som allergiker. Vi vill också dela med oss av recept, tips om olika restauranger, tips på produkter i andra länder, tips från våra olika resor i olika länder och mycket mer. Vi hoppas att denna blogg ska underlätta livet för många allergiker och deras familj och vänner som finns runt omkring.

jordmandel

ProdukttipsPosted by Britt-Marie Wed, October 29, 2014 21:10:13

HEJ på er alla som inte kan äta mandel eller nötter!

V E T INTE...MEN...detta k a n va´ ett tips på något som vi/ni alla tål. Prata med er läkare.

Har denna sommar för första ggn odlat jordmandel. Så här ser den ut...






  • Comments(1)//blogg.allergibloggen.se/#post219

pumpabröd

ReceptPosted by Britt-Marie Mon, October 27, 2014 19:42:44

Saftigt pumpabröd 2 st stora formar; grädda i 225 grader

600gr pumpakött eller 300 gr, jag hade 600 eftersom pumpan gav det, i ursprungsreceptet från Land v 43 står det 300 gr

3 dl vtn, 3 dl mjölk

50 gr jäst

2 tsk salt

2 msk honung, gärna rinnande

100 gr mjukt smör

13 dl Finax mjöl

4 dl Semper mjöl

5 dl Lajlas mjöl

2 ½ dl riven ost

1 näve russin

1 näve solrosfrön

Jag gröpte ur pumpan med en matsked och vägde köttet. Lät kniven i hushållsapparaten köra köttet till en fin massa, inte till puré i mixern. Ljummade vtn/mjölkblandningen och tillsatte honungen och jästen och vispade runt med el-vispen.

Tillsatte sedan resten och lade allra sist till den rivna osten. Rör/vispa sakta runt så att att blandas.

Bröade formarna med smör och glutenfritt ströbröd.

Delade den lösa smeten på två stora formar och toppade med frön. Lät jäsa under plastfilm som vanligt och i ugnen ca 1 timme eller minst 1 timme… GOTT!



  • Comments(1)//blogg.allergibloggen.se/#post218

Ny pasta!

ProdukttipsPosted by Julia Sun, March 30, 2014 15:13:26
Var på ICA i veckan och skulle bland annat inhandla pasta. Barilla, som annars är mycket kända inom "vanliga" pastabranschen, har nu också börjat tillverka glutenfri pasta. Fantastiskt god och smakar i princip som vanlig pasta, säger blivande maken som kan äta vanlig pasta. Finns i formerna spaghetti och fusilli.

  • Comments(0)//blogg.allergibloggen.se/#post217

Frasiga våfflor

ReceptPosted by Britt-Marie Tue, March 25, 2014 20:15:26

Frasiga våfflor

ca 8 våfflor

2,5 dl vatten

2 dl mjölk

1 nypa salt

3,5 fyllda dl glutenfritt mjöl

2 tsk bakpulver

1,5 dl smält smör

Rör samman och låt gärna "svälla"...

Servera med era favoriter




  • Comments(0)//blogg.allergibloggen.se/#post216

Bredbar leverpastej

ReceptPosted by Britt-Marie Tue, February 25, 2014 18:26:48

Getapuliens bredbara leverpastej

Stek 2 hyfsat stora, tunt skurna lökar eller 3 mindre, i smör. Skär ca 5,2 hg lever i kuber och stek tillsammans med löken i smör. Låt detta puttra under lock en kvart tillsammans med chili, timjan, röd Herbamare, salt och 2 dl vitt vin. Häll på 3 dl grädde och låt det sjuda ca 5 minuter till innan du ställer plåten åt sidan för att svalna.

Stek ca 200 gr nötfärs tillsammans med 3 tunt skurna gullökar och 1 hel vitlök grovt sönderhackad. Salta, krydda vidare med taco-krydda och grillkrydda. När färdigstekt, häll samman med levern, häll på 1 dl vittvin till och låta puttra samman innan du ställer av detta för svalning.

Häll sedan i hushållsmaskinen och slår samman massan med kniven så att det blir en ”fluffig” smet. Häll upp i olika stora koppar och in med dem i kylskåpet. Äts nygjort, kallt, och frys resten, gärna i koppen. Går att ”skopa” ur större kärl och lägga i lagom portioner direkt i plastpåse för infrysning.

Ät detta även som lunch tillsammans med gurkor, rödbetor, grönsaker och potatis… gör en god kryddig crème fraiche-sås smaksatt med tomat-chilesås o ”hackegurka”.

I den lilla vita skålen finns den nyupphällda pastejen färdig att sättas in i kylskåpet. När den kallnat är den så mjuk och bredbar; precis som du vill ha en bredbar pastej. På stekplåten bredvid finns het nötfärssås...





  • Comments(0)//blogg.allergibloggen.se/#post215

Fiskbiffar eller...

ReceptPosted by Britt-Marie Mon, February 03, 2014 15:49:51

BMs fluffiga ”persiljebiffar” (går kanske att få de barn som inte gillar fisk att äta fisk genom att kalla dem för detta…)

Blir ca 28 biffar

Ca 3 kg gädda, med huvud och allt, blir…

Ca 800 g mald fisk; gädda eller abborre
2 medelstora gula lökar
1 ägg-ersättning
2 dl glutenfritt ströbröd

4 msk potatis mjöl
3 dl grädde

5 msk crème fraiche

1 tsk av min hemma-krydd-blandning (dill, persilja, fransk dragon, vitlök, gräslök, salvia, oreganoblommor, nässla, apelsintimjan, rosmarin, några doftande rosblad)

3 tsk salt
1 1/2 tsk svartpeppar

1 dl hackad persilja eller dill

Lägg till dina favoritgrönsaker och lingonsylt.

Gör så här:
Tag bort ryggbenet och skinnet. Filea fisken.
Mal den 2 gånger i köttkvarn. Kör löken i köksmaskinen med kniven.
Blanda alla ingredienserna.
Forma till biffar och stek i smör.
Jättegott!!

Gör gärna en tjock mjölksås smaksatt med riven pepparrot, men är väldigt gott även utan sås.



  • Comments(1)//blogg.allergibloggen.se/#post214

Allergivänligt bageri

Restauranger och caféerPosted by Julia Wed, January 29, 2014 19:37:54
Var igår på ett bageri i Norrköping, Saras bageri, för att prata bröllopstårta. Jag hade tidigare mailat och frågat om de trodde att det var möjligt att göra en tårta utan både ägg, nötter och gluten. Jag hade förväntat mig att få svaret "Nej tyvärr, detta kan vi inte hjälpa dig med". Men istället fick jag svaret "Absolut, det fixar vi". Så igår var vi där och pratade med en fantastiskt duktig konditor! Han hade verkligen koll på läget. Istället för ägg använde ha sig av No egg ersättningen och han tyckte att det fungerade väldigt bra, nästan bättre än vanligt ägg. Glutenfritt mjöl istället för vanligt. Och så använder de choklad som är garanterat utan nötter, då produktionslokalen inte kommer i kontakt med nötter. Och man behövde inte betala extra för att få ett allergianpassat eftersom han tyckte det inte skulle vara rättvist. Man kan ju faktiskt inte rå för att man är allergisk, så varför ska man behöva betala mer, var hans filosofi. Så nästa fredag ska vi hämta några smakprov! Någon med passionssmak och en med hallon/choklad. Jag återkommer med resultatet:)

De gör också glutenfritt bröd som de i och för sig fryser men de har i alla fall som de säljer. Måste testa det nästa gång också!



  • Comments(1)//blogg.allergibloggen.se/#post213

Bondkakor

ReceptPosted by Britt-Marie Wed, January 22, 2014 16:36:11

Bondkakor

Ca 40 st

100 gr smör

1 dl socker

1 ½ - 2 msk sirap

2 ½ dl vetemjöl

½ tsk bikarbonat (bakpulver)

1 ½ dl hackad blandad nötter/mandel/solroskärnor

200 grader; låt svalna på plåten

  • Comments(0)//blogg.allergibloggen.se/#post212
Next »