Allergibloggen

Allergibloggen

Om bloggen

Här vill vi dela med oss av våra erfarenheter, både som förälder om hur det är att få ett barn som är mycket allergiskt och även hur man upplever saker som liten och hur det kan bli när man bli vuxen som allergiker. Vi vill också dela med oss av recept, tips om olika restauranger, tips på produkter i andra länder, tips från våra olika resor i olika länder och mycket mer. Vi hoppas att denna blogg ska underlätta livet för många allergiker och deras familj och vänner som finns runt omkring.

Ny pasta!

ProdukttipsPosted by Julia Sun, March 30, 2014 15:13:26
Var på ICA i veckan och skulle bland annat inhandla pasta. Barilla, som annars är mycket kända inom "vanliga" pastabranschen, har nu också börjat tillverka glutenfri pasta. Fantastiskt god och smakar i princip som vanlig pasta, säger blivande maken som kan äta vanlig pasta. Finns i formerna spaghetti och fusilli.

  • Comments(0)//blogg.allergibloggen.se/#post217

Allergivänligt bageri

Restauranger och caféerPosted by Julia Wed, January 29, 2014 19:37:54
Var igår på ett bageri i Norrköping, Saras bageri, för att prata bröllopstårta. Jag hade tidigare mailat och frågat om de trodde att det var möjligt att göra en tårta utan både ägg, nötter och gluten. Jag hade förväntat mig att få svaret "Nej tyvärr, detta kan vi inte hjälpa dig med". Men istället fick jag svaret "Absolut, det fixar vi". Så igår var vi där och pratade med en fantastiskt duktig konditor! Han hade verkligen koll på läget. Istället för ägg använde ha sig av No egg ersättningen och han tyckte att det fungerade väldigt bra, nästan bättre än vanligt ägg. Glutenfritt mjöl istället för vanligt. Och så använder de choklad som är garanterat utan nötter, då produktionslokalen inte kommer i kontakt med nötter. Och man behövde inte betala extra för att få ett allergianpassat eftersom han tyckte det inte skulle vara rättvist. Man kan ju faktiskt inte rå för att man är allergisk, så varför ska man behöva betala mer, var hans filosofi. Så nästa fredag ska vi hämta några smakprov! Någon med passionssmak och en med hallon/choklad. Jag återkommer med resultatet:)

De gör också glutenfritt bröd som de i och för sig fryser men de har i alla fall som de säljer. Måste testa det nästa gång också!



  • Comments(1)//blogg.allergibloggen.se/#post213

Trysil

Tips från resorPosted by Julia Thu, January 09, 2014 14:12:08
För några dagar sedan bar det av till Trysil. Här checkade vi in på Mountain Resort som har både hotell och lägenheter. Vi hyrde en lägenhet så att vi själva kan fixa mat under dagen. Jag tog med mig alla möjliga glutenfria produkter så som pasta, bröd och knäckebröd och tur var nog det. Kikade häromdagen i närbutiken i Fageråsen och där fanns inte enda glutenfri produkt. Så tänk på det om ni ska hit. Rummen är däremot väldigt fräscha, inga heltäckningsmattor inne på rummen, dock ute i korridorerna. Restaurangen på hotellet är också väldigt bra. Åt där för några kvällar sedan och de hade verkligen koll på vad allergi är. Åt en buffé där det fanns mycket olika varma och kalla rätter att välja bland. Jag gick runt med en av servitriserna som berättade vad som fanns i alla rätter. Det fanns även en efterrättsbuffé men där kunde jag inte äta så mycket av de olika rätterna. Så de fixade en egen efterrätt med smultronsorbe och passionssorbe. Fantastisk god mat!

Så vill man åka skidor, både längd och utför, så är Trysil ett mycket bra resmål att satsa på. Tänk dock på att ta med specialmat om man behöver sådan. Laktosfria produkter finns till viss del men inte alls i samma mängd som finns i Sverige. Så ta med så mycket sådant som möjligt och hyr en lägenhet så får man en fantastiskt bra skidsemester!



  • Comments(1)//blogg.allergibloggen.se/#post204

Blåbärspaj med marshmallows

ReceptPosted by Julia Thu, January 02, 2014 20:21:29
Här kommer receptet för pajen som jag skrev om igår. Kanske kan vara nåt att ha som efterrätt på Trettonafton?

Smulor till botten och täcke:
100 g smör
1 dl socker
2,5 dl glutenfri mjölmix, t ex Semper
1 dl boveteflingor
1 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 200 grader. Ta fram smöret och låt det bli lite rumstempererat innan du använder det. Skär då smöret i bitar och blanda ihop med resten av ingredienserna till själva degen. Ta hälften av den smuliga degen och lägg i botten på en smord pajform och platta ut. Sätt in i ugnen i ca 10 minuter. Gör under tiden fyllningen.

Fyllning:

5 dl blåbär
2 msk socker
1 msk potatismjöl
50 g mörk choklad, t ex Amma 65 % som är fri från nötter och mandlar
2 dl små marshmallows

Lägg blåbären i bunke och och strö över socker och potatismjöl och blanda runt. Jag tog blåbär direkt från frysen och det funkade fint. Riv chokladen grovt eller hackad den i små bitar. Blanda ner chokladen i resten av degsmulorna. Ta ut pajen ur ugnen och lägg på blåbärsblandningen och strö över degsmulorna. Sätt in u ugnen i ca 25-30 minuter, så att pajen har hunnit få lite färg. Ta ut pajen och lägg på 2 dl marshmallows och sätt in i ugnen igen tills marshmallowsen har fått lite färg, tar ca 5 minuter. Servera med t ex vaniljsås.

Riktigt smaskigt!


  • Comments(0)//blogg.allergibloggen.se/#post202

Nötfri choklad

ProdukttipsPosted by Julia Wed, January 01, 2014 19:22:50
Gott Nytt År på er! Här kommer ett första tips på det nya året:) Har nämligen hittat två olika chokladfabrikat som faktiskt är utan några spår av nötter, jordnötter eller mandel! Finns b la i lite mer välsorterade te- och kaffebutiker. Det är Malmö chokladfabrik, som gör en serie som heter 1888, som gör fantastiskt god choklad i många olika sorters smaker och kakaohalter. Sedan finns det också ett annat fabrikat som heter Amma och kommer från Brasilien. Finns inte så många olika smaker men med olika kakaohalter. Perfekt till bakning! Gjorde en blåbärspaj till fikat på Nyårsafton, som blev mycket uppskattad, där Amma-chokladen var en av ingredienserna. Recept på denna paj kommer...

  • Comments(0)//blogg.allergibloggen.se/#post201

Nytt År!

Blandat och matchatPosted by Julia Sun, December 29, 2013 17:27:20
Hösten har gått riktigt fort och det har varit mycket med nytt jobb, bröllopsplanering, husplanering och lite annat som gjort att jag inte har hunnit skriva så mycket här. Men nu är det snart dags för nytt år så nu tar jag nya tag:)

Julen har passerat för i år och det börjar snart bli dags att slänga ut julgranen, om man har haft någon inne. Många tål inte att ha gran inne utan blir snuviga, får rinniga ögon eller något annat symptom. Det finns dock inomhusgranar som är mycket allergivänliga. De kan bli ca 2 meter höga och har mjuka fina barr och är en fin grön växt som i och med att den avdunstar vatten gör att luftfuktigheten höjs, vilket kan vara en fördel speciellt nu under vintern när inomhusluften kan vara mycket torr. Rumsgranen kan köpas som ganska liten så varför inte köpa en nu och odla upp till gran att ha de kommande åren?



  • Comments(0)//blogg.allergibloggen.se/#post198

Risotto till efterrätt

ReceptPosted by Julia Sat, August 24, 2013 11:32:39
Gjorde den här efterrätten för några veckor sedan och den blev faktiskt riktigt bra. Risotto var för mig mer en middagsrätt men upptäckte efter det här receptet att det faktiskt är fantastiskt gott till efterrätt också!

Bärrisotto

250 g jordgubbar eller något annat bär, t ex hallon eller blåbär.
2 msk nypressad apelsinjuice
50 g socker
2 msk socker
5 dl mjölk (gärna ohomogeniserad)
25 g osaltat smör
100 g risottoris

Skär jordgubbarna i skivor eller dela de andra bären på lämpligt sätt. Lägg dem i en skål och häll på 2 msk socker och 2 msk juice. Värm upp mjölken med 50 g socker och ta av från värmen precis innan mjölken börjar koka. Smält smöret och lägg i riset och fräs det lite så att riset får lite färg. Häll sedan på mjölken och låt riset svälla på mycket låg värme i ca 30 minuter. Risets kärna ska fortfarande ha en lite fast kärna och ska vara krämigt. Vänd ner bären och lagen i riset och risotton är klar. Hoppas det smakar!



  • Comments(0)//blogg.allergibloggen.se/#post190

Britta och Lennarts nära kött

Blandat och matchatPosted by Julia Fri, August 23, 2013 15:19:46
Vill man ha närproducerat kött, antingen nötkött, fläskkött, lamm eller kyckling så är Britta och Lennarts nära kött ett bra tips. De har sin bas i Norsholm men har butiker i Norrköping i kvarteret Knäppingborg samt i Linköping. De gör också mycket charkprodukter som är väldigt rena från tillsatser. T ex finns en fantastiskt god falukorv med hela 81% kött! Det är lite skillnad från andra falukorvar som finns i den vanliga affären med ett köttinnehåll från 48%... De har även leverpastejer, olika sorters korvar och en massa annat. Ett gott tips för dig som finns i Östergötlands trakter:)



  • Comments(0)//blogg.allergibloggen.se/#post189
Next »