Allergibloggen

Allergibloggen

Om bloggen

Här vill vi dela med oss av våra erfarenheter, både som förälder om hur det är att få ett barn som är mycket allergiskt och även hur man upplever saker som liten och hur det kan bli när man bli vuxen som allergiker. Vi vill också dela med oss av recept, tips om olika restauranger, tips på produkter i andra länder, tips från våra olika resor i olika länder och mycket mer. Vi hoppas att denna blogg ska underlätta livet för många allergiker och deras familj och vänner som finns runt omkring.

Stämmer så väl

Några ord om olika allergierPosted by Britt-Marie Sun, January 20, 2013 13:19:58

Tack Julia!

Så bra ditt arbete stämmer med vad du är "uppfödd" på! Läs Julias arbete alla ni som står inför gluten- och mjölkallergi! Nässlor och kiwi, solrosfrön och sesamfrön med skal, att se upp och läsa på det du köper är A och O! Att lära sig att laga mat och baka själv är en S T O R tillgång och ger en självstärkande trygghet.

Göra man "saker och ting" till en rutin är det varken tungt eller svårt!!!

  • Comments(0)//blogg.allergibloggen.se/#post167

Rapport om glutenallergi och mjölkproteinallergi

Några ord om olika allergierPosted by Julia Sat, January 19, 2013 22:01:05
Jag har under hösten gått en kurs, Matallergi och intolerans 7,5 hp, och en av de sista uppgifterna var att skriva en rapport om två olika allergier samt att göra en 3-dagars meny för en person med dessa allergier. Nu är den klar så jag tänkte att jag lägger ut den här också så kan ni också läsa den. Menyn är dock gjort i ett speciellt dietistprogram, så ni kan bara se min diskussion kring menyn tyvärr.

Trevlig läsning:)

  • Comments(0)//blogg.allergibloggen.se/#post166

Granar inomhus

Några ord om olika allergierPosted by Julia Tue, January 01, 2013 15:19:56
Har du kanske blivit snuvig, fått huvudvärk eller irriterade ögon under julen? Har det funnits en julgran där du vistats? Då finns det en risk att du är allergisk mot granar. Dels kan man vara överkänslig mot terpenerna, som är doftämnen som utsöndras från granen Men den största andelen av personer som har problem med innegran är de som är överkänsliga mot mögel. Ca 2-4 % av befolkningen som finns i Sverige är överkänsliga mot mögel. När man tar in en gran så ökar mögelsporerna i luften kraftigt. När granen har stått inne i några veckor är halten mögelsporer lika stor som i ett hus som blivit mögelangripet efter fuktskador. Detta enligt en studie som presenterats på Astma och allergiförbundet i USA årsmöte för några år sedan.

Så kanske är det bättre att låta granen stå utanför nästa år? Vi har aldrig haft gran inne utan haft desto fler utanför. Inomhus har vi istället ekgrenar i taket som vi pyntar med ljusslingor, små julgranskulor och annat pynt. Så det går att byta ut granen mot mindre allergiframkallande julgransdekorationer.

  • Comments(0)//blogg.allergibloggen.se/#post160

Glutenallergi

Några ord om olika allergierPosted by Julia Sun, September 30, 2012 13:47:46

Kanske är det några som är glutenallergiker som läser denna blogg? Jag har alltid fått höra att man inte får säga glutenallergi utan glutenintolerans eller celiaki. Men forskningen förändras och namnet på denna sjukdom håller nu på att byta namn till glutenallergi. Det som händer i kroppen vid glutenallergi är att glutenproteiner och andra proteiner som liknar gluten och som finns i vete, korn och råg orsakar en inflammation i tarmarna. Vi har något som kallas tarmludd i tarmens slemhinna och denna kan minska eller försvinna helt vid glutenallergi. Tarmluddet hjälper oss att ta upp näringsämnen och har tarmluddet minskat i mängd så får man lätt näringsbrist. Det är ett av symtomen för glutenallergi. Andra är att man har mycket gaser i magen, att man har blodbrist och är man glutenallergiker som barn är symtom som stillastående vikt eller viktminskning vanlig.

Glutenallergi är något man får ha hela livet och för att må bra så måste man hålla en strikt glutenfri diet. Så våra sädesslag vete, råg och korn är något man får undvika. Men förhoppningsvis kommer det en lösning på detta. Jag läste i ett informationsblad om att forskare håller på att leta efter vetesorter som innehåller mindre mängd gluten. De har hittat tre och deras förhoppning är att förädla dessa så att även glutenallergiker ska kunna äta detta vete.

Så vi får hålla tummarna för att de lyckas för visst låter det härligt?!

  • Comments(1)//blogg.allergibloggen.se/#post119

Ska en få bestämma hur alla ska ha det?

Några ord om olika allergierPosted by Britt-Marie Sun, June 17, 2012 11:22:03

Den frågan har jag "stött och blött" många gånger tillsammans med kollegor och andra vuxna... Och frågan är svår att entydigt besvara... det är den! För inte är det rättvist att de andra kamraterna ska avstå ett roligt besök på en gård eller att majjen har med sig sina härliga hundar, till skolan och jobbet!

Eller när det är övernattning i tält för sista året i Grundskolan; det är mysigt att hundarna är med i tälten...

Då ställs hela familjen inför ett avgörande; att dottern är med och blir sjuk eller att dottern får avstå glädjen... och till syvende och sist är det dottern som ändå är den som måste avgöra...

Och så tänker jag; det finns inga "rätt eller fel", bara att det ibland är lite extra knepigt att bestämma hur man ska göra! Det är lättare att komma till beslut om det finns förstående unga och vuxna omkring en, det är helt klart!

  • Comments(0)//blogg.allergibloggen.se/#post44

Pälsdjursallergi

Några ord om olika allergierPosted by Julia Sun, June 17, 2012 10:17:00
Fram tills jag var 18 var jag pälsdjursallergisk. Det är vanligast att man utvecklar denna typ av allergi när man är lite och att den sedan växer bort. Det djur som flest personer är allergisk mot är katt. Enligt sjukvårdsrådgivningen är ca var tionde svensk allergisk mot katt. Hund och häst är andra djur som många också är allergiska mot. Det man reagerar mot är ämnen som kommer från djurens saliv, urin eller tagköttlar som på olika sätt hamnar i djurens päls. Så det är inte djurens päls i sig som man är allergisk mot. Dessa ämnen avsöndras från djuren och det räcker med att vistas i samma rum som en katt för att man ska bli allergisk. Om en allergisk person får in dessa allergener i slemhinnorna i ögon, näsa eller luftvägarna reagerar ofta personen med att nysa, få rinnande och kliande ögon eller svårigheter med andningen.

Att vara pälsdjursallergisk kan vara ganska svårt. Väldigt många har husdjur hemma och som därmed automatiskt får med sig allergener i sina kläder till dagis, skola eller jobb. Det gäller då att omgivningen förstår att de måste vara noga. De kan till exempel inte gå ut med hunden på morgonen innan de ska iväg i samma kläder som de har på sig i skolan eller på jobbet. De måste vara noga med att byta om när de har varit med hunden eller vad det nu kan vara för djur. Det är tyvärr inte alla som förstår detta problem vilket gör det svårt för allergiker. En lärare på på min grundskola hade till exempel med sig sin hund ibland till jobbet och hade den i bilen. Ibland släppte han till och med ut den så att andra elever kunde klappa och busa med den! Mamma försökte många gånger förklara för honom att det fanns många pälsdjursallergiker, däribland jag, på skolan och att han inte kunde göra som han gjorde. Hon tog också dit landstingets allergikonsulent för att han då kanske skulle förstå att det var allvar. Men han förstod aldrig riktigt vad problemet var tyvärr. Allergikonsulenten var också på besök i skolan när jag började för att förmedla information till personal och föräldrar. Det tror jag är jättebra så att man själv slipper förmedla denna kunskap och kanske inte bli tagen riktigt på allvar. Det är kanske bättre att någon med utbildning förmedlar detta så att det blir lite större vikt vid orden. Så har ni något barn som är pälsdjursallergiskt eller är vuxen och behöver förmedla kunskap om pälsdjursallergi på jobbet men har svårt att göra det själv, då kan landstinget kanske hjälpa till med sina allergikonsulenter, så kontakta dem. Mer tankar om pälsdjursallergi kommer snart...

  • Comments(0)//blogg.allergibloggen.se/#post43

Gluten

Några ord om olika allergierPosted by Julia Fri, June 08, 2012 12:22:28
Jag satt i bilen en stund igår och hörde då på radion och en reklam där de pratade om glutenallergi. För mig känns det fel att prata om glutenallergi, det är lätt att det blir missförstånd. Antingen kan man ha celiaki eller så kan man vara allergisk mot olika spannmål, t ex kan man vara veteallergisk. Vissa pratar om att man är glutenintolerant när man har celiaki men det kanske man egentligen inte borde göra eftersom att man då lätt kan förväxla mekanismen bakom själva reaktionen i kroppen med hur det fungerar när man t ex är laktosintolerant. När man är laktosintolerant får man ingen reaktion från sitt immunförsvar utan man har helt enkelt enzymbrist i tarmen som så gör att man får svårt att bryta ned laktosen i mjölken. Har man celiaki däremot så har man inte enzymbrist utan man får en slags reaktion från immunförsvaret. Så här fungerar det:

Det finns två olika typer av allergier IgE-medierad och icke IgE-medierad. IgE-medierad allergi är t ex när man är äggallergisk. Man har då speciella antikroppar, IgE-antikroppar, som reagerar på äggets protein när man får in det i kroppen. Det gör då att man får olika symptom som utslag, klåda i munnen, svårt att andas etc. Vid denna typ av allergi kan man så småningom få en tolerans för ämnet och man kan då äta det.

Icke IgE-medierad allergi däremot har ingenting med IgE-antikroppar att göra men immunsförsvaret är inblandat i denna typ av allergi också. Här är det i stället T-celler eller T-lymfocyter som är med i reaktionen. Detta är en typ av en vit blodkropp som ska hjälpa till att försvara kroppen mot okända ämnen. Celiaki är en sådan sjukdom där T-cellerna startar en inflammation i tarmen när glutenproteiner kommer ner i tarmen. Det gör att tarmluddet minskar och leder till att man får svårt att ta upp näringsämnen i kosten vilket i sin tur kan leda till trötthet, viktminskning, blodbrist etc. Denna typ av allergi är inte någon allergi där man kan utveckla tolerans utan man har denna allergi hela livet, men forskningen går ju framåt så vi får hoppas att de kommer fram till något nytt.

Så man kanske egentligen borde prata om celiaki och spannmålsallergi för att alla ska förstå vad man menar.

  • Comments(0)//blogg.allergibloggen.se/#post34

Vita jordgubbar

Några ord om olika allergierPosted by Julia Sun, June 03, 2012 09:25:25
Nu är det sommar igen och då är det dags för jordgubbar! Tyvärr är det ju inte alla som tål de röda jordgubbarna pga av att de tillverkar ett protein, som de allra flesta som reagerar på jordgubbar inte tål. Nu har forskare dock tagit fram en vit jordgubbe som inte tillverkar detta protein och som gör att de flesta tål den. Det är dock inte alla som är allergiska mot detta protein utan kan av annan anledning reagera på jordgubbar. Jordgubbar innehåller en ganska hög halt histamin vilket gör att om man är allergisk mot något annat så kan kroppen reagera med nässelustlag, astma, anafylaktisk chock och andra allergiska symptom eftersom att det är den "normala" reaktionen när kroppen får i sig något som den är allergisk mot och då producerar histamin. Då hjälper det inte om jordgubbarna är vita tyvärr. En annan sak som också är bra med de vita jordgubbarna är att man också slipper fåglarna i landet eftersom att de tror att jordgubbarna är omogna. Plantorna är inte så vanliga än men hör med någon handelsträdgård så kanske de kan beställa hem om de inte har hemma.

  • Comments(3)//blogg.allergibloggen.se/#post26
Next »