Allergibloggen

Allergibloggen

Om bloggen

Här vill vi dela med oss av våra erfarenheter, både som förälder om hur det är att få ett barn som är mycket allergiskt och även hur man upplever saker som liten och hur det kan bli när man bli vuxen som allergiker. Vi vill också dela med oss av recept, tips om olika restauranger, tips på produkter i andra länder, tips från våra olika resor i olika länder och mycket mer. Vi hoppas att denna blogg ska underlätta livet för många allergiker och deras familj och vänner som finns runt omkring.

jordmandel

ProdukttipsPosted by Britt-Marie Wed, October 29, 2014 21:10:13

HEJ på er alla som inte kan äta mandel eller nötter!

V E T INTE...MEN...detta k a n va´ ett tips på något som vi/ni alla tål. Prata med er läkare.

Har denna sommar för första ggn odlat jordmandel. Så här ser den ut...






  • Comments(1)//blogg.allergibloggen.se/#post219

Ny pasta!

ProdukttipsPosted by Julia Sun, March 30, 2014 15:13:26
Var på ICA i veckan och skulle bland annat inhandla pasta. Barilla, som annars är mycket kända inom "vanliga" pastabranschen, har nu också börjat tillverka glutenfri pasta. Fantastiskt god och smakar i princip som vanlig pasta, säger blivande maken som kan äta vanlig pasta. Finns i formerna spaghetti och fusilli.

  • Comments(0)//blogg.allergibloggen.se/#post217

Nötfri choklad

ProdukttipsPosted by Julia Wed, January 01, 2014 19:22:50
Gott Nytt År på er! Här kommer ett första tips på det nya året:) Har nämligen hittat två olika chokladfabrikat som faktiskt är utan några spår av nötter, jordnötter eller mandel! Finns b la i lite mer välsorterade te- och kaffebutiker. Det är Malmö chokladfabrik, som gör en serie som heter 1888, som gör fantastiskt god choklad i många olika sorters smaker och kakaohalter. Sedan finns det också ett annat fabrikat som heter Amma och kommer från Brasilien. Finns inte så många olika smaker men med olika kakaohalter. Perfekt till bakning! Gjorde en blåbärspaj till fikat på Nyårsafton, som blev mycket uppskattad, där Amma-chokladen var en av ingredienserna. Recept på denna paj kommer...

  • Comments(0)//blogg.allergibloggen.se/#post201

Vegetabilisk rom

ProdukttipsPosted by Julia Fri, August 02, 2013 09:49:17
Vi var hemma hos mina föräldrar för några helger sedan där de hade besök av några släktingar. En av dem hade tagit med sig ingredienser till en väldigt enkel men god förrätt, perfekt om man är allergisk mot fiskrom men ändå vill äta det. Hon hade med sig vegetabilisk rom som var gjord på tång. Hade aldrig sett det förut. Det finns både röd och svart och såg ut som vanlig rom och smakade också väldigt gott. Finns att köpa i lite större matbutiker.

Som förrätt skar hon itu avokado, la rom där kärnan hade suttit och pressade citroner över detta. Väldigt enkelt men väldigt gott och nyttigt!

  • Comments(0)//blogg.allergibloggen.se/#post184

Quinoa

ProdukttipsPosted by Julia Thu, June 20, 2013 21:40:45

Såg idag en artikel i Livsmedel i Fokus att Saltå kvarn hade kommit ut med nya produkter. Det fanns nu quinoaflingor och quinoamjöl, perfekt för glutenfri bakning. Jag tänkte testa att använda flingorna istället för havreflingor när man t ex gör paj eller bakar bröd eller varför inte till gröt. Mjölet tänkte jag testa att blanda tillsammans med vanligt glutenfritt mjöl i t ex brödbaket nästa gång.

Såg även att det fanns svart ris från Saltå kvarn. Det lät väldigt spännande tyckte jag. Lite variation i smak och färg på tallriken.

Glad midsommar på er!! Lite recept från helgens matlagning kommer inom kort. Bland annat blir det jordgubbscheesecake, jordgubbs chutney och rabarberpaj.

  • Comments(0)//blogg.allergibloggen.se/#post180

Choklad från Finland hemma:)

ProdukttipsPosted by Julia Fri, December 14, 2012 14:38:13
Nu är julchokladen hemma!:) Beställde från Dammenberg för några dagar sedan och fick hem det igår. Ska bli så gott, var längesedan det fanns choklad hemma. Det finns ju knappast ingen choklad att få tag i som är fri från gluten och nötter. Men Dammenberg har det. De har massor med olika sorter och all deras choklad är fri från nötter, gluten och ägg och det finns faktiskt nu även mjölkfri "mjölkchoklad". Alltså choklad som är en kakaohalt på ca 38 %, som mjölkchoklad brukar ha, fast den är utan mjölk. Så letar man efter choklad som är fri från olika allergener tycker jag verkligen att man ska kolla hos Dammenberg, för de verkligen fantastiskt god choklad!

  • Comments(0)//blogg.allergibloggen.se/#post156

Lakrits

ProdukttipsPosted by Julia Sun, December 02, 2012 18:26:54
Då var det första advent, tiden går fort och snart är det jul! Till jul är det alltid gott med godis, varför inte lite lakrits? Lakrits kan vara lite lurigt om man är glutenallergiker eller veteallergiker eftersom det ibland kan finnas vetemjöl i lakritsen. En sort som jag har hittat och provat, och som var riktigt god, är en svensk producerad lakrits. Det är Lakritsfabriken i Ramlösa som har gjort lakrits i olika smaker och det går att beställa den över internet. Den kan jag verkligen rekommendera om man tycker om lakrits!

  • Comments(0)//blogg.allergibloggen.se/#post154

Risnudlar

ProdukttipsPosted by Julia Thu, November 08, 2012 06:52:51
Nudlar används mycket i woker, soppor och andra maträtter. Nudlar är ju dock inte alltid så allergivänliga eftersom de ofta innehåller ägg och gluten. Men för ett tag sedan hittade jag risnudlar i affären och dessa innehåller bara ris och vatten. Mycket bra som variation till olika rätter. Och väldigt lättlagade är de oxå. Tänk dock på att hälla på smör eller olja när de är färdigkokta, annars blir de väldigt hårda och torra snabbt.

  • Comments(0)//blogg.allergibloggen.se/#post137
Next »