Allergibloggen

Allergibloggen

Om bloggen

Här vill vi dela med oss av våra erfarenheter, både som förälder om hur det är att få ett barn som är mycket allergiskt och även hur man upplever saker som liten och hur det kan bli när man bli vuxen som allergiker. Vi vill också dela med oss av recept, tips om olika restauranger, tips på produkter i andra länder, tips från våra olika resor i olika länder och mycket mer. Vi hoppas att denna blogg ska underlätta livet för många allergiker och deras familj och vänner som finns runt omkring.

Allergivänligt bageri

Restauranger och caféerPosted by Julia Wed, January 29, 2014 19:37:54
Var igår på ett bageri i Norrköping, Saras bageri, för att prata bröllopstårta. Jag hade tidigare mailat och frågat om de trodde att det var möjligt att göra en tårta utan både ägg, nötter och gluten. Jag hade förväntat mig att få svaret "Nej tyvärr, detta kan vi inte hjälpa dig med". Men istället fick jag svaret "Absolut, det fixar vi". Så igår var vi där och pratade med en fantastiskt duktig konditor! Han hade verkligen koll på läget. Istället för ägg använde ha sig av No egg ersättningen och han tyckte att det fungerade väldigt bra, nästan bättre än vanligt ägg. Glutenfritt mjöl istället för vanligt. Och så använder de choklad som är garanterat utan nötter, då produktionslokalen inte kommer i kontakt med nötter. Och man behövde inte betala extra för att få ett allergianpassat eftersom han tyckte det inte skulle vara rättvist. Man kan ju faktiskt inte rå för att man är allergisk, så varför ska man behöva betala mer, var hans filosofi. Så nästa fredag ska vi hämta några smakprov! Någon med passionssmak och en med hallon/choklad. Jag återkommer med resultatet:)

De gör också glutenfritt bröd som de i och för sig fryser men de har i alla fall som de säljer. Måste testa det nästa gång också!



  • Comments(1)//blogg.allergibloggen.se/#post213

McDonalds versus Burger King

Restauranger och caféerPosted by Julia Fri, August 09, 2013 14:42:15
Blev snabblunch idag och tänkte att vi skulle prova Burger King som ombyte. Så vi gick in och kikade på deras allergiinfo men det visade sig att de flesta av deras hamburgare innehåller ägg. Det var många som oxå väldigt innehöll mjölkprotein och laktos. Glutenfritt bröd verkade man kunna byta till men skulle man ha äggfritt, som jag behöver, så var det enda man kunde välja på cheeseburgare och en helt vanlig hamburgare. Så vi vände faktiskt och gick till konkurrenten McDonalds. Så jag skulle säga att McDonalds har mycket bättre valmöjligheter när man är allergisk. Men så är de ju också certifierade av Astma och Allergiförbundets "Hurra en allergisk matgäst".

  • Comments(0)//blogg.allergibloggen.se/#post186

Guide till glutenfria restauranger

Restauranger och caféerPosted by Julia Thu, January 03, 2013 07:00:43
Fick häromdagen ett mail med Schärs nyhetsbrev. De har nu gjort en guide som heter www.glutenfreeroads.com och den ger tips på över 30 000 olika restauranger världen över, som kan erbjuda glutenfri kost. Lät som en väldigt bra sida till exempel när man ska ut och resa!

  • Comments(0)//blogg.allergibloggen.se/#post161

Kaknästornet

Restauranger och caféerPosted by Julia Tue, November 13, 2012 06:58:53
Vi var och åt brunch på Kaknästornets restaurang i Stockholm i söndags. Vi var ett ganska stort sällskap och vi hade då förbeställt maten och det var så smidigt! Jag talade om vid beställningen vad jag var allergisk mot och bestälde en hamburgare med pommes frites. Så när vi kom var det bara att sätta sig och vänta på maten. Det var så skönt att slippa förklara när man var på plats och fundera på om de skulle kunna ordna något. Nu hade de bytt ut brödet mot glutenfitt bröd och hade också bytt ut en dressingen som det var ägg i. Så det kändes som att de verkligen hade koll på vad allergi är för något. Så det blev en trevlig och god brunch!

  • Comments(2)//blogg.allergibloggen.se/#post138

Bageri i Söderköping

Restauranger och caféerPosted by Julia Wed, July 25, 2012 09:55:03
Var i Söderköping igår och passade då på att åka förbi Hans och Greta glutenfria bageri. De har lite försäljning vid sitt bageri. Alla deras produkter ser riktigt goda ut men jag kunde tyvärr inte smaka någon av alla deras muffins och annat fikabröd eftersom de har ägg i det mesta. Så det var lite synd tyckte jag. Jag trodde nog att de hade några fikaprodukter även utan ägg. Det finns bara några olika brödsorter utan ägg. Men är man bara glutenintoleran så tycker jag absolut att man ska passa på att åka dit och kolla deras sortiment om man har vägarna förbi.

  • Comments(0)//blogg.allergibloggen.se/#post71

Tunnbröd över eld

Restauranger och caféerPosted by Julia Tue, June 12, 2012 10:16:35
Nu när det är sommar kan det vara skönt att laga maten ute så att man kan passa på att vara ute så mycket som möjligt. T ex kan man göra tunnbröd över eld. Här kommer ett bra grundrecept som man sedan kan smaksätta själv med lingon, kryddor, morötter, russin eller något annat.

6 dl vatten

1/2 dl olivolja eller kallpressad rapsolja

1/2-1 msk honung

1 tsk salt

1 pkt jäst

ca 600 g glutenfritt mjöl.

Hur mycket mjöl man behöver ta kan variera lite beroende på vilket mjöl man använder. Ta så mycket mjöl så att du får en hanterbar deg så att man kan kavla eller platta till dem med handen innan man lägger brödet på plåten. Stek sedan bröden på en plåt, finns speciella stekpannor som kallas för Muurikka som är gjorda för eldar, på båda sidor tills de har fått en fin färg.

  • Comments(1)//blogg.allergibloggen.se/#post38

Rabarbercheesecake

Restauranger och caféerPosted by Julia Sun, June 10, 2012 11:08:44

Har varit hos en av mina systrar i helgen och firat födelsedag för systersonen och då gjorde vi en rabarbercheesecake, utan ägg och gluten.

Så här gjorde vi:

3 stjälkar rabarber

1 vaniljstång

saft av 1/2 citron

2 dl strösocker

3 ägg (Orgran No Egg)

200 g naturell färskost

3 dl vispgrädde

1 pkt glutenfria digestivekex

Skär rabarberna i små slantar, skrapa ur vaniljstången och lägg rabarber, vaniljskrap och vaniljstång i en gryta. Häll i citronsaften och 1/2 dl socker och låt allt koka ihop under 5-10 minuter så att det blir mosigt.

Vispa ihop 2 tsk No Egg tillsammans med 1 msk vatten till ett hårt skum, som ska ersätta äggvitorna. Vispa sedan ihop 3 tsk No Egg tillsammans med 6 msk vatten med 1,5 dl socker så att det blir poröst, detta ska ersätta äggulorna. Blanda sedan ihop färskost, ägguleersättning och rabarbermoset.

Vispa grädden så att den blir fluffig och blanda ner äggvitan i grädden och blanda sedan ihop detta med den andra smeten. Smula sönder kexen i en matberedare och lägg dem i en smord form med löstagbar kant. Häll på smeten på de söndersmulade kexen och frys in tårtan, gärna över natten. Ta sedan ut tårtan ca 20 minuter innan den ska ätas. Pynta den gärna med färska jordgubbar.

  • Comments(1)//blogg.allergibloggen.se/#post35

Smultronstället

Restauranger och caféerPosted by Julia Sat, June 02, 2012 18:29:47
Jag måste verkligen säga att Smultronstället i Söderköping är mycket duktiga på allergi. Kom precis hem därifrån efter att ha ätit en mycket god glass helt fri från gluten, ägg och nötter! De är noga med att ta från rena byttor och med rena skopor så det känns som att de verkligen har koll på att det är viktigt att vara noga. Så åker ni förbi Söderköping i sommar och är allergiska så är detta ett mycket bra ställe att stanna till på och ta en underbart svalkande glass.

  • Comments(1)//blogg.allergibloggen.se/#post25
Next »