Allergibloggen

Allergibloggen

Om bloggen

Här vill vi dela med oss av våra erfarenheter, både som förälder om hur det är att få ett barn som är mycket allergiskt och även hur man upplever saker som liten och hur det kan bli när man bli vuxen som allergiker. Vi vill också dela med oss av recept, tips om olika restauranger, tips på produkter i andra länder, tips från våra olika resor i olika länder och mycket mer. Vi hoppas att denna blogg ska underlätta livet för många allergiker och deras familj och vänner som finns runt omkring.

Trysil

Tips från resorPosted by Julia Thu, January 09, 2014 14:12:08
För några dagar sedan bar det av till Trysil. Här checkade vi in på Mountain Resort som har både hotell och lägenheter. Vi hyrde en lägenhet så att vi själva kan fixa mat under dagen. Jag tog med mig alla möjliga glutenfria produkter så som pasta, bröd och knäckebröd och tur var nog det. Kikade häromdagen i närbutiken i Fageråsen och där fanns inte enda glutenfri produkt. Så tänk på det om ni ska hit. Rummen är däremot väldigt fräscha, inga heltäckningsmattor inne på rummen, dock ute i korridorerna. Restaurangen på hotellet är också väldigt bra. Åt där för några kvällar sedan och de hade verkligen koll på vad allergi är. Åt en buffé där det fanns mycket olika varma och kalla rätter att välja bland. Jag gick runt med en av servitriserna som berättade vad som fanns i alla rätter. Det fanns även en efterrättsbuffé men där kunde jag inte äta så mycket av de olika rätterna. Så de fixade en egen efterrätt med smultronsorbe och passionssorbe. Fantastisk god mat!

Så vill man åka skidor, både längd och utför, så är Trysil ett mycket bra resmål att satsa på. Tänk dock på att ta med specialmat om man behöver sådan. Laktosfria produkter finns till viss del men inte alls i samma mängd som finns i Sverige. Så ta med så mycket sådant som möjligt och hyr en lägenhet så får man en fantastiskt bra skidsemester!  • Comments(1)//blogg.allergibloggen.se/#post204

Marstrands havshotell

Tips från resorPosted by Julia Mon, March 04, 2013 19:33:50
Vi var på Marstrands havshotell och spa förra helgen och det är verkligen ett ställe jag kan rekommendera. Spaavdelningen var väldigt trevlig och hade bland annat ett saltrum. Att andas in salt sägs vara bra vid luftrörsbesvär så har man t ex astma kan man lindra besvären genom att vistas i saltrum. Även huden mår bra av salthalten i luften och psoriasis kan t ex lindras vid saltrumsvistelse.

Restaurangen på hotellet, Ottos kök, hade fantastiskt god mat och var väldigt duktiga på allergianpassning av maten. Det kändes tryggt och säkert och de visste vad de pratade om. De kunde även erbjuda glutenfritt bröd och en del laktosfria alternativ till frukosten.

  • Comments(0)//blogg.allergibloggen.se/#post172

USA nästa

Tips från resorPosted by Julia Wed, October 10, 2012 19:47:46
Om några timmar bär det av mot USA! Så nu blir det lite stiltje här i en dryg vecka från min sida men det blir desto mer att rapportera om när vi kommer hem.

Ha det så bra!!

  • Comments(0)//blogg.allergibloggen.se/#post128

Allergi i USA

Tips från resorPosted by Julia Fri, September 14, 2012 15:48:00
Nu är biljetterna till USA bokade! Det kommer att bli en tripp till Boston, Rhode Island och New York. Så i mitten av oktober kommer ni här att få allergitips från vår resa. Det ska bli riktigt spännande att se vad det finns för produkter och hur det fungerar på restauranger. Mer om detta lite senare...

  • Comments(0)//blogg.allergibloggen.se/#post103

Island

Tips från resorPosted by Julia Thu, August 02, 2012 16:45:06
I vintras besökte jag Reykjavik några dagar. Det är verkligen en mysig storstad och ett mycket annorlunda land helt klart värt ett besök! Hotellet, Thingholt, var jättebra. Något som verkligen inte känns fräscht på hotell är när det ligger heltäckningsmattor i rummen. Det känns inte speciellt lättstädat. Heltäckningsmattor fanns det tack och lov inte på detta hotell. När det gäller maten är den verkligen fantastiskt god! Islänningarna är så klart mycket duktiga på engelska, så det är inga problem när man ska förklara vad man är allergisk mot och det känns som att de verkligen vet vad man pratar om. Fisk och lamm är två huvudingredienser i många menyer.

Ett ställe som man måste besöka om man är i Reykjavik är Blå Lagunen. En varm källa som håller en temperatur på 42 grader! Det är lite häftigt att bada där när det är +3 grader och snöar lite grann! Restaurangen där är också mycket bra mat. Det känns verkligen säkert att äta. De gjorde en liten specialmeny till mig så det kändes verkligen som att de visste vad de gjorde.

Så Island är verkligen ett ställe som känns bra att åka till som allergiker!

  • Comments(1)//blogg.allergibloggen.se/#post77

Glutenfria produkter i Italien

Tips från resorPosted by Julia Sun, July 22, 2012 11:00:40
Något som jag kom att tänka på under resan efter att ha kollat utbudet i butikerna var att det nästan är lättare att bo i en lägenhet eller lägenhetshotell när man är allergisk. När man är ute på utflykt under dagen och det är så varmt som det var blir man inte alltid speciellt hungrig så en lunch på restaurang känns lite onödig. Många restauranger stänger också mellan 14 och 16.30. Men något behöver man ju fylla på energiförrådet med och några mackor skulle då vara ganska lagom. Men det är ju svårt att få tag i ute så därför är det lättare att fixa det innan man åker. Då är det smidigt att ha tillgång till kylskåp, diskbänk och lite annat som finns i ett kök. Sen är det bara att fixa en kylväska och några kylklampar. Glutenfria produkter finns det inte så mycket av i de vanliga mataffärerna men åker man till Farmacia, ett apotek, finns det där massor av olika produkter. Utbudet varierar såklart beroende på hur stort apoteket är men man får i alla fall basutbudet i de små. Kikade in i ett apotek strax innan byn Desenzano. Det var ett ganska nytt och stort apotek och där fanns massor av spännande produkter. Pastasorter som jag aldrig sett där det var lite andra ingredienser och det fanns också många fler olika slags former. Bröd, knäckebröd och många andra produkter fanns också så där kan man hitta mycket ny och spännande mat. Så det är ett tips att tänka på när man planerar en resa till Italien. Det blir absolut Italien fler gånger för vår del men då blir det nog inte hotell som denna gång, utan istället lägenhetshotell.

  • Comments(0)//blogg.allergibloggen.se/#post68

Glass i Italien

Tips från resorPosted by Julia Fri, July 20, 2012 15:23:42
Glass är något som italienarna är duktiga på att göra och något man ska smaka när man är där. Det kan dock vara knepigt att som allergiker få smaka. Vi fick tips av hotellet om ett bra glasställe, Al Porti Chetto, i byn Gardola, som låg precis intill byn vi bodde i. Vi gick dit och det såg jättebra ut. De hade skrivit en innehållsförteckning för varje glass så det var lätt att välja ut några som skulle kunna funka. Gluten verkar det inte ingå i någon så är man bara glutenintolerant eller veteallergisk så kan det gå bra att testa. Jag hittade några olika glassar som var utan ägg och nötter och jag frågade, på engelska så klart, om det var ok att äta någon av dessa. Jag fick ett svar på italienska så det gav inte så mycket. Jag tog då fram mina allergikort, som jag skrev ut från Astma-och allergiförbundet, och han tittade på dem och skrattade lite. Sen pekade han på några glassar och pratade på italienska igen. Men eftersom att jag inte fick ett svar som jag var nöjd med som bekräftade att glassarna var garanterat fria från nötter och ägg struntade jag i det. Min sambo beställde en glass och när jag sedan såg hur hur servitören öste med samma skopa ur olika glassbyttor var jag glad att jag inget beställt. Där kändes det inte som att de hade helt koll på vad allergi betydde tyvärr.

  • Comments(0)//blogg.allergibloggen.se/#post67

McDonalds i Italien

Tips från resorPosted by Julia Thu, July 19, 2012 15:01:32
En av dagarna var vi b la i staden Verona och framåt eftermiddagen när det var 34 grader varmt så behövde vi något svalkande. McDonalds skylten dök upp och vi gick dit. Jag gick fram och frågade, på engelska, om deras milkshake var fri från gluten, ägg och nötter. Hon tog genast fram sin pärm med vad varje sak innehåller, precis en sådan som finns här i Sverige också. Den var helt fri från dessa tre allergener så det fick bli en jordgubbsmilkshake. Så det kändes som att de hade koll och var de osäkra så fanns det papper att kolla i. Däremot är inte menyerna precis lika som de här i Sverige. Den hamburgaren som jag brukar äta här, McFeast, fanns till exempel inte i Italien. Men McDonalds kan vara ett alternativ att äta på när man är ute och åker.

  • Comments(1)//blogg.allergibloggen.se/#post66
Next »