Allergibloggen

Allergibloggen

Om bloggen

Här vill vi dela med oss av våra erfarenheter, både som förälder om hur det är att få ett barn som är mycket allergiskt och även hur man upplever saker som liten och hur det kan bli när man bli vuxen som allergiker. Vi vill också dela med oss av recept, tips om olika restauranger, tips på produkter i andra länder, tips från våra olika resor i olika länder och mycket mer. Vi hoppas att denna blogg ska underlätta livet för många allergiker och deras familj och vänner som finns runt omkring.

pumpabröd

ReceptPosted by Britt-Marie Mon, October 27, 2014 19:42:44

Saftigt pumpabröd 2 st stora formar; grädda i 225 grader

600gr pumpakött eller 300 gr, jag hade 600 eftersom pumpan gav det, i ursprungsreceptet från Land v 43 står det 300 gr

3 dl vtn, 3 dl mjölk

50 gr jäst

2 tsk salt

2 msk honung, gärna rinnande

100 gr mjukt smör

13 dl Finax mjöl

4 dl Semper mjöl

5 dl Lajlas mjöl

2 ½ dl riven ost

1 näve russin

1 näve solrosfrön

Jag gröpte ur pumpan med en matsked och vägde köttet. Lät kniven i hushållsapparaten köra köttet till en fin massa, inte till puré i mixern. Ljummade vtn/mjölkblandningen och tillsatte honungen och jästen och vispade runt med el-vispen.

Tillsatte sedan resten och lade allra sist till den rivna osten. Rör/vispa sakta runt så att att blandas.

Bröade formarna med smör och glutenfritt ströbröd.

Delade den lösa smeten på två stora formar och toppade med frön. Lät jäsa under plastfilm som vanligt och i ugnen ca 1 timme eller minst 1 timme… GOTT!



  • Comments(1)//blogg.allergibloggen.se/#post218

Frasiga våfflor

ReceptPosted by Britt-Marie Tue, March 25, 2014 20:15:26

Frasiga våfflor

ca 8 våfflor

2,5 dl vatten

2 dl mjölk

1 nypa salt

3,5 fyllda dl glutenfritt mjöl

2 tsk bakpulver

1,5 dl smält smör

Rör samman och låt gärna "svälla"...

Servera med era favoriter




  • Comments(0)//blogg.allergibloggen.se/#post216

Bredbar leverpastej

ReceptPosted by Britt-Marie Tue, February 25, 2014 18:26:48

Getapuliens bredbara leverpastej

Stek 2 hyfsat stora, tunt skurna lökar eller 3 mindre, i smör. Skär ca 5,2 hg lever i kuber och stek tillsammans med löken i smör. Låt detta puttra under lock en kvart tillsammans med chili, timjan, röd Herbamare, salt och 2 dl vitt vin. Häll på 3 dl grädde och låt det sjuda ca 5 minuter till innan du ställer plåten åt sidan för att svalna.

Stek ca 200 gr nötfärs tillsammans med 3 tunt skurna gullökar och 1 hel vitlök grovt sönderhackad. Salta, krydda vidare med taco-krydda och grillkrydda. När färdigstekt, häll samman med levern, häll på 1 dl vittvin till och låta puttra samman innan du ställer av detta för svalning.

Häll sedan i hushållsmaskinen och slår samman massan med kniven så att det blir en ”fluffig” smet. Häll upp i olika stora koppar och in med dem i kylskåpet. Äts nygjort, kallt, och frys resten, gärna i koppen. Går att ”skopa” ur större kärl och lägga i lagom portioner direkt i plastpåse för infrysning.

Ät detta även som lunch tillsammans med gurkor, rödbetor, grönsaker och potatis… gör en god kryddig crème fraiche-sås smaksatt med tomat-chilesås o ”hackegurka”.

I den lilla vita skålen finns den nyupphällda pastejen färdig att sättas in i kylskåpet. När den kallnat är den så mjuk och bredbar; precis som du vill ha en bredbar pastej. På stekplåten bredvid finns het nötfärssås...





  • Comments(0)//blogg.allergibloggen.se/#post215

Fiskbiffar eller...

ReceptPosted by Britt-Marie Mon, February 03, 2014 15:49:51

BMs fluffiga ”persiljebiffar” (går kanske att få de barn som inte gillar fisk att äta fisk genom att kalla dem för detta…)

Blir ca 28 biffar

Ca 3 kg gädda, med huvud och allt, blir…

Ca 800 g mald fisk; gädda eller abborre
2 medelstora gula lökar
1 ägg-ersättning
2 dl glutenfritt ströbröd

4 msk potatis mjöl
3 dl grädde

5 msk crème fraiche

1 tsk av min hemma-krydd-blandning (dill, persilja, fransk dragon, vitlök, gräslök, salvia, oreganoblommor, nässla, apelsintimjan, rosmarin, några doftande rosblad)

3 tsk salt
1 1/2 tsk svartpeppar

1 dl hackad persilja eller dill

Lägg till dina favoritgrönsaker och lingonsylt.

Gör så här:
Tag bort ryggbenet och skinnet. Filea fisken.
Mal den 2 gånger i köttkvarn. Kör löken i köksmaskinen med kniven.
Blanda alla ingredienserna.
Forma till biffar och stek i smör.
Jättegott!!

Gör gärna en tjock mjölksås smaksatt med riven pepparrot, men är väldigt gott även utan sås.



  • Comments(1)//blogg.allergibloggen.se/#post214

Bondkakor

ReceptPosted by Britt-Marie Wed, January 22, 2014 16:36:11

Bondkakor

Ca 40 st

100 gr smör

1 dl socker

1 ½ - 2 msk sirap

2 ½ dl vetemjöl

½ tsk bikarbonat (bakpulver)

1 ½ dl hackad blandad nötter/mandel/solroskärnor

200 grader; låt svalna på plåten

  • Comments(0)//blogg.allergibloggen.se/#post212

Kolakakor och tekakor

ReceptPosted by Britt-Marie Wed, January 22, 2014 16:16:33

Kolasnittar

100 gr smör

1 dl socker

1 msk vanilj

1 msk sirap

2 ½ dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

Rör samman och rullar ut på bakplåtspapper

Platta till med <gaffel

Baka i 175 grader ca 10-12 min

Tekakakor

2 tsk salt

6 dl mjölk

1 pkt jäst

1 dl olja

5 dl havregryn

1 dl vetekross

4 msk linfrön

2 msk honung

12 dl vetemjöl

225-250 grader

6-8 min

  • Comments(0)//blogg.allergibloggen.se/#post211

Bilder på marmeladen

ReceptPosted by Britt-Marie Wed, January 22, 2014 15:37:37




  • Comments(1)//blogg.allergibloggen.se/#post210

Brödringar

ReceptPosted by Britt-Marie Tue, January 21, 2014 14:59:20

Bröd”kringlor”

Några dl överbliven havregröt

3 dl vatten

1 pkt jäst

1 stor msk honung

1 ½ dl solrosfrön

1 ½ dl dadelkross

3 1/2 dl

3 1/2 dl rågmjöl

2 dl vetemjöl

Låt jäsa

Arbeta samman i karotten med vetemjöl till en fast deg

Lägg upp på bakbordet och knåda samman det sista till en bra deg

Rulla ut till en tjock rulle och skär i skivor som du rullar mellan dina händer och formar till en ring

Lägg på bakpapper på plåt och jäs

Pensla med honungsvatten och baka i 200 grader

Pensla med honungsvatten en gång till alldeles innan de är färdiga

  • Comments(0)//blogg.allergibloggen.se/#post209
Next »