Allergibloggen

Allergibloggen

Om bloggen

Här vill vi dela med oss av våra erfarenheter, både som förälder om hur det är att få ett barn som är mycket allergiskt och även hur man upplever saker som liten och hur det kan bli när man bli vuxen som allergiker. Vi vill också dela med oss av recept, tips om olika restauranger, tips på produkter i andra länder, tips från våra olika resor i olika länder och mycket mer. Vi hoppas att denna blogg ska underlätta livet för många allergiker och deras familj och vänner som finns runt omkring.

propolis

Forskning och utvecklingPosted by Britt-Marie Wed, September 26, 2012 21:40:57

Den här gången är inlägget lite allvarligare, men dock väldigt intressant. I dagens Bitidning finns den här artikeln.

Och jag vet ju hur jag genom Julias småbarnsår och alla andra år, så fort det blev "förkylningstider" alltid "stoppade" i henne propolis och sydde fast skivad rå vitlök i små tunna tygpåsar på bröstet av hennes pyjamas!!!

  • Comments(0)//blogg.allergibloggen.se/#post114

Stress och sömn

Forskning och utvecklingPosted by Julia Tue, May 29, 2012 14:44:44
Läste idag en forskningsrapport som handlade om stress och sömn och hur dessa två faktorer påverkar allergi. Som alla vet blir fler och fler allergiska i Sverige. Varför det är så är inte helt klart. Vi lever allt mer hektiska liv än vad vi gjorde för bara 30 år sedan. Det är så mycket som ska hinnas med och vi är alltid uppkopplade till omvärlden via telefon, dator eller på något annat sätt. Kroppen behöver sömn och vila för att kunna återhämta sig, får vi inte det är även detta en stressfaktor. Rapporten tar upp olika undersökningar som gjorts och kommer fram till att stress och sömn faktiskt kan påverka allergiska reaktioner men fler studier behöver göras för att ta fram fler bevis. Minskad stress kan leda till mindre reaktioner om man skulle komma i kontakt med allergenet man inte tål och det kan till och med minska risken att man utvecklar allergier. Rapporten finns att hämta på http://publications.ki.se/jspui/handle/10616/38585

Så kanske är det dags att fundera på att tänka lite mer på sig själv, inte planera in helgerna 10 veckor framöver och inte heller se till att semestern är fulltecknad utan att ta det lite lugnare och göra saker lite mer spontant?

  • Comments(0)//blogg.allergibloggen.se/#post20

Vaccin mot allergi

Forskning och utvecklingPosted by Julia Fri, May 25, 2012 15:25:38
Visst skulle det vara härligt om det fanns ett vaccin mot allergi? Det kanske faktiskt kan bli verklighet. Forskare i Finland frånTeknologiska forskningscentralen VTT, universitet i Östra Finland och Helsingfors sjukvårdsdistrikt håller på att utveckla ett vaccin och håller nu på med djurförsök. Försöken på människor ska börja inom ett år och om vaccinet fungerar kommer det ut på marknaden om ca fem-sex år. Det behandlingen går ut på är att man ger den allergiska personen en spruta med en muterad variant av allergiker så att personen ska bli okänslig för allergenet. Mer om detta står det i Allergia nr 3.

  • Comments(1)//blogg.allergibloggen.se/#post16

Rengöra nappen i munnen

Forskning och utvecklingPosted by Julia Thu, May 17, 2012 09:56:34
Något jag har tänkt på den sista tiden är när föräldrar stoppar nappen i munnen innan de ger nappen till barnet, när barnet har tappat nappen på golvet. Jag har tänkt att det förmodligen borde vara bra för barnet att ta del av olika bakteriefloror för att själv bygga upp en bra grundflora. Läste precis en artikel i Dagens Medicin att denna typ av rengöring av nappen faktiskt kan förhindra att barnet utvecklar allergi och astma. Några forskare på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg har följt 180 barn fram tills de var tre år gamla och tittat på olika faktorer som gör att barnen kan utveckla sin mun- och tarmflora på olika sätt. De har bland annat intervjuat föräldrarna hur de rengör napparna när deras barn har tappat dem. Hälften av föräldrarna rengör den genom att stoppa den i sin egen mun. Detta visar sig kunna halvera risken för att barnet ska få allergi eller astma fram till 3 års ålder. Studien är inte inte helt klar ännu men det verkar ju som att det kan vara en bra idé att "tvätta" nappen i sin egen mun istället för att skölja av den eller koka den när den har varit på golvet.

Här är länken till artikeln:http://www.dagensmedicin.se/nyheter/riktigt-val-att-stoppa-tappad-napp-i-munnen/

  • Comments(0)//blogg.allergibloggen.se/#post6